Wryneck

Iz Wikipedije, besplatne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretraživanje
Wryneck
Wryneck od Pepe Reigada.jpg
Naučna klasifikacija
srednjih činova
Domen:
Kraljevstvo:
Potkraljevstvo:
Nema ranga:
Nema ranga:
Vrstu:
Podtip:
Infratip:
Superklasa:
Klada:
Klada:
Klasa:
Podklasa:
Infraclass:
Klada:
Odred:
Porodica:
Podporodica:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Rod:
Pogled:
Wryneck
Međunarodni naučni naziv
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
Area
image

     Područje gniježđenja

     Zimovanje
Status očuvanja

Spinner [1] , ili obični kreten [2] ( latinski Jynx torquilla ) je ptica iz porodice djetlića . Mala ptica s dugim pokretnim vratom, po izgledu i ponašanju više liči na ptice prolaznike nego na tipične djetliće , s kojima je ujedinjena prvenstveno karakteristična građa nogu - dva prsta okrenuta prema natrag i dva prema naprijed, te dugačak ljepljiv jezik, kao i talasasti karakterni let.

Ptica selica, zimi u Africi i južnoj Aziji. Glavna hrana su mravi i njihove lutke, kao i drugi mali insekti . Ne iskopava svoja gnijezda, već zauzima napuštena udubljenja djetlića ili tjera iz njih ptice prolaznice koje su se već počele gnijezditi.

Ruski (kao i naučni latinski Jynx - doslovno "twist") naziv je dobio spinner zbog svog karakterističnog ponašanja, koje pokazuje u stresnim situacijama. Uzeta u ruke ili iznenađeno uhvaćena, ptica raširi rep, razbaruši perje, objesi krila i ovim pogledom juri na počinitelja, rotirajući vrat, oči i ispuštajući grgotanje i siktanje [3] [4] . Ako stavite ruku u šupljinu s okomitim vratom koji sjedi, onda ovo ponašanje stvara iluziju da je u njoj zmija , a ne ptica [5] .

Opis

Izgled

Ptica uzeta u ruke proteže se i okreće vrat, po čemu je i dobila ime

Lako prepoznatljiva ptica. Otprilike veličine svraka ili jastrebova : duljina tijela 17–20 cm, raspon krila 25–30 cm, težina 32–48 g [5] . Mužjak i ženka imaju sličnu zaštitnu boju perja, koja dobro skriva ptice na pozadini kore drveća. Vrh je šaren, sivkasto-smeđi sa tamnim uzdužnim prugama, na leđima se gotovo spaja u jedno veliko mjesto. Trbuh je bjelkast s poprečnim prugastim uzorkom, poput malih pernatih predatora . Izrazita tamna pruga prolazi od ugla kljuna kroz oko i dalje uz vrat; druga slična pruga proteže se preko tjemena i stražnjeg dijela glave. Na grlu i prsima ima blagu žućkastu ili oker nijansu. Šarenica je tamnosmeđa, kljun i noge su tupi, smeđe-rožnati. Mlade ptice su slične odraslima, ali imaju zamućeniji uzorak [5] [6] [7] .

Za razliku od djetlića, rep okretnog vrata je blago zaobljen i sastoji se samo od mekog repnog perja, zbog čega nije u mogućnosti poslužiti kao oslonac na okomitom deblu drveta. Stoga ptice hranu hrane sjedeći na granama ili s površine zemlje. Kljun je kraći i oštriji - ptice ne udaraju drva, ali poput djetlića povremeno dobivaju hranu ispod trule kore.

Dodijelite 4-7 podvrsta, odlične veličine, kao i nijanse i detalje uzorka perja [8] .

Glas

Jynx torquilla (33693877994) .jpg

Proljetna pjesma u svom tonu i ritmu ima mnogo zajedničkog s pjesmom zelenih , sijedih, pa čak i crnih djetlića [9] , a također je slična alarmantnim krikovima malih sokolova , ali tiši i mirniji [5] . To je niz od 12-18 monotonih razvučenih uzvika "ti-ti-ti-ti", koji se ponavljaju brzinom do 4 puta u sekundi [7] . Mužjak vrišti, bira prikladnu šupljinu i doziva ženku u svoju blizinu. Ako se u roku od jednog ili dva dana ne čuje odgovor, mužjak odleti na drugo mjesto i počinje ispočetka. Čuvši mužjaka izdaleka, ženka mu se javlja sve dok se obje ptice ne sretnu [9] . Nakon uparivanja ptice obično ne pjevaju. Signal zabrinutosti je tiha „tech-tech-tech“ ili „pizza-pizza-pizza“ [5] . Kada je uznemiren u gnijezdu, vrtlog ispušta siktave zvukove, poput zmija , i poput njih može snažno rotirati vrat [4] .

Širenje

Area

Zaštitna boja omogućava ptici da se uklopi u pozadinu kore drveta

U Africi se gnijezdi u Alžiru i Tunisu u uskom pojasu uz obale Sredozemnog mora . U Euroaziji nastanjuje ogromno područje šumske zone od istočnog dijela Pirinejskog poluotoka i zapadne Francuske na istoku do sliva Kolime , južno od pacifičke obale, Sahalina , kurilskih i japanskih otoka, pa čak i južno od centralnim regijama Kine . U sjevernoj Europi trenutno ga praktički nema na Britanskim otocima , međutim gnijezdi se na gotovo cijelom teritoriju Skandinavije , isključujući planinska područja sjeverno od 67. paralele. U Rusiji se javlja sjeverno do granice sa šumom: u europskom dijelu do 65 ° sjeverno. sh., u Zapadnom Sibiru do 66 ° S sh., u bazenima Khatanga i Lena do 68 ° sjeverno. sh., u dolini Kolime do 69. paralele [10] .

U južnoj Europi gnijezdi se južno do Mediterana od sjeveroistočne Španije istočno do sjeverne Grčke , kao i na otocima Mallorca , Ibiza , Korzika , Sardinija i Sicilija ; javlja se sporadično u južnom Portugalu . U regiji Volge - na jugu do oko 49 ° sjeverno NS. ( Volgogradska regija), u dolini Urala do 50 ° sjeverno. sh., u Kazahstanu na sjeveru u području 51. paralele, istočno do regije Semipalatinsk . U Mongoliji i Kini , južno do mongolskog Altaja , planina Khangai , provincije Heilongjiang i sjevernog dijela Korejskog poluotoka . Izolirano stanovništvo južno od glavnog područja u Kašmiru i planinskim regijama centralne Kine - u provincijama Gansu , Qinghai i Sichuan [10] .

Do sredine 20. stoljeća mali se broj (do 200-400 parova) ugnijezdio u Velikoj Britaniji , međutim od 1973. godine na otoku je zabilježeno samo nekoliko viđenja ovih ptica [11] . Osim toga, posljednjih decenija populacija ptica značajno se smanjila u raznim evropskim zemljama, posebno u skandinavskim zemljama, Njemačkoj , Danskoj i Švicarskoj [12] [13] [14] . Mogući razlozi za nagli pad broja zovu se promjena načina obrade oranica, klimatske promjene i smanjenje broja mjesta pogodnih za pravljenje gnijezda [15] [16] .

Migracije

Vrtnjak je jedina migratorna vrsta među pticama djetlićima koje žive u Europi. Samo su predstavnici podvrste mauretanica , koji žive u sjeverozapadnoj Africi, tipično sjedeći. Ptice koje se gnijezde na otocima Sredozemnog mora i u planinama Srednje Azije kreću se na kratku udaljenost (u potonjem slučaju, spuštaju se u obližnje planinske doline). Ostatak populacije su udaljeni migranti. Područja zimovanja evropskih ptica nalaze se južno od Sahare u širokom pojasu od Senegala , Gambije i Sijera Leonea na zapadu do Etiopije na istoku, na jugu do Demokratske Republike Kongo i Kameruna . Istu teritoriju koriste i populacije Zapadnog Sibira. Vrtljači iz centralnih regija Sibira i Dalekog istoka zimuju u Indiji i jugoistočnoj Aziji , kao i na južnim japanskim ostrvima. Mali dio dalekoistočnih ptica migrira u zapadne regije Aljaske .

Stanište

U razdoblju gniježđenja nastanjuje rijetke listopadne ili mješovite šume, bogate starim stablima vrsta jasike , lipe ili breze . Često se nastanjuje na šumskim proplancima, predgrađima čistina, rubovima šuma , u šumskim nasadima i priobalnim šikarama. Ne boji se ljudi i često se gnijezdi u kultiviranim krajolicima - voćnjacima i parkovima. Najveći broj doseže na jugu šumske zone i u šumskoj stepi , gdje je uobičajen; u ogromnom dijelu ostatka teritorije je rijetkost [5] . Otvorena stepa , kao i neprekidna šuma, izbjegavaju. Javlja se i migracijom u otvorenijim krajolicima: obrađenim poljima, livadama, pješčanim dinama i šljunčanim plažama. Na zimovalištima su staništa raznovrsnija, ali u svakom slučaju bogata vrstama insekata kojima se ptica hrani. Najveća prednost se daje bagremovoj savani .

Reprodukcija

Spinner blizu šupljine

Za razliku od nekih vrsta djetlića, koji zimi ne napuštaju područje gniježđenja, uvijanje svake godine stvara novi par. Ptice se vraćaju prilično kasno, kada je drveće već prekriveno mladim zelenilom - u drugoj polovini aprila ili prvoj polovini maja, u zavisnosti od geografske širine. Baš kao i njegovi rođaci, crvotočina se gnijezdi u šupljinama starih stabala, međutim, zbog slabog kljuna, sama šupljina se gotovo nikada ne šuplja, već zauzima gotovu. To može biti prirodna niša u deblu ili trula grana drveta, stara šupljina djetlića, truli panj, a u nekim slučajevima i rupa u zidu stare šupe ili seoske kuće. Povremeno voljno zauzima umjetne kutije za gniježde i kućice za ptice, povremeno se nastanjuje u jazbinama vodenjaka i obalnih zvijeri na strmim obalama i padinama stepskih jarka. Događa se da u okrugu sva mjesta već zauzimaju drugi stanovnici, a zatim gramofon zauzima šupljinu koja joj se sviđa, izbacujući vlasnike iz nje. Među pticama koje su pogođene u takvim slučajevima su crvenkapice , sive muholovke i druge male šumske ptice [5] . Zanimljivo je da sam brisač ponekad na sličan način pati od invazije većih ptica, poput velikog pjegavog djetlića ili sirijskog djetlića . Najčešće se šupljina nalazi na visini do 3 m od tla, ali može biti i mnogo veća - do 9 m [9] .

Umutite jaja

Mužjak traži mjesto za buduće gnijezdo. Nakon što je pronašao odgovarajuću šupljinu, glasno i dugo vrišti pozivajući ženku. Događa se da u blizini nema slobodne ženke, a zatim se nakon dan -dva mužjak preseli na drugo mjesto, ponavljajući sve iznova. Čuvši poziv, ženka izdaleka odgovara istim krikom, te se obje ptice postepeno približavaju sve dok se ne sretnu i sparuju negdje u gornjem dijelu krošnje drveta [9] . Ptice ne gube vrijeme na uređenje gnijezda: zidovi šupljine se ne šire i ne dodaje se dodatni materijal za gniježđenje. Ostaci starog gnijezda i ljuske jaja ispod drveta često svjedoče o bivšim vlasnicima. U početku se na dnu niše može nalaziti drvena prašina koja služi kao vrsta posteljine. Potomstvo se izleže jednom ili dva puta u sezoni, prve klade u centralnoj Rusiji obično se nalaze krajem maja ili početkom juna. Broj jaja u kvačici jako varira, ali najčešće od 7 do 10, u rijetkim slučajevima i do 14 komada. Kod ptica koje se prvi put gnijezde, kao i u nepovoljnim godinama, broj jaja u jatu ne smije prelaziti 5 komada. Jaja su blijedobijela, veličine 16–23 × 13–17 mm [5] . Kad se kvačilo izgubi, ženka polaže ponovo, ali s manje jaja.

Ženka snese jedno jaje dnevno u intervalima, inkubacija obično počinje s pretposljednjim jajetom i nastavlja se 12-14 dana. Vodeću ulogu u inkubaciji ima ženka koju povremeno i nakratko zamjenjuje mužjak. Rođenje potomaka je asinhrono, zbog čega oba odrasla pilića, sposobna da se penju po zidovima šupljine, i gola, sa zatvorenim slušnim kanalima, mogu biti istovremeno u jednom gnijezdu [9] . U uskoj šupljini, pilići sjede u piramidi prema sredini sa kljunovima, koji se otvaraju kada ih roditelji dodirnu [4] . Oba roditelja hrane piliće, naizmjence unoseći hranu u guši u obliku kuglica, koje se zatim vraćaju u kljunove pilića. U blizini šupljine, vrtlog se ponaša oprezno, skrivajući se i stapajući se u pozadini kore drveća kada se približe grabežljivci. Krajem lipnja - početkom srpnja bučni pilići počinju izlaziti iz šupljine, a nakon nekoliko dana u dobi od 23-27 dana postaju na krilu. Nekoliko dana nakon toga legla se raspadaju i razilaze [5] .

Crvotočina svoju hranu dobiva na površini zemlje, uništavajući mravinjake

Ishrana

Tokom sezone parenja crvotočina se hrani uglavnom malim mravima , uključujući busen , žutu zemljanu , crvenu šumu , kao i raznim vrstama iz rodova Lasius i Formica . Istodobno, crvotočina se uglavnom ne hrani odraslim osobama, već njihovim ličinkama i lutkama. Druge skupine insekata - lisne uši , gusjenice i kornjaši , kao i biljna hrana - bobice i voće, čine znatno manji udio u prehrani. U potrazi za hranom, ptice često obraćaju pažnju na istaknute, svijetle predmete - mali metalni predmeti, komadići folije i plastika često se nalaze u njihovim želucima.

Klasifikacija

Zaokret nominativnih podvrsta
Podvrsta okretnog vrata J. t. himalayana

Uobičajeni točak jedna je od dvije vrste afro-evroazijskog roda Jynx , koji je klasifikovan u monotipsku potporodicu Jynginae [17] [18] . Osim Jynx torquilla , uključuje i vrstu Jynx ruficollis , crvenokljunu zakretnicu uobičajenu u podsaharskoj Africi [19] .

Podvrste

Intraspecifična varijabilnost u vrtloženju očituje se u različitim nijansama opće boje i detaljima uzorka, dok se veličina ptica neznatno mijenja [20] . Na tim osnovama različiti autori razlikuju od 4 do 7 podvrsta ove vrste. Prema Međunarodnoj uniji ornitologa , trenutno postoji 6 podvrsta [19] :

  • J. t. torquilla Linnaeus, 1758 - nominativna podvrsta koja nastanjuje veći dio Europe, s izuzetkom Mediterana , proširena prema istoku do Urala i Kavkaza ; zime u Africi i južnoj Aziji.
  • J. t. sarudnyi Loudon, 1912. - Zapadni Sibir od Uralskog grebena do Jeniseja , ima svjetlije perje na trbuhu i manje pruga na njemu.
  • J. t. chinensis Hesse, 1911 - rasprostranjena u Sibiru istočno od Jeniseja, kao i u sjeveroistočnoj i centralnoj Kini , na Kurilskim otocima i Sahalinu [21] .
  • J. t. himalayana Vaurie, 1959. - sjeverozapadni Himalaji (od sjevernog Pakistana istočno do indijske države Himachal Pradesh ); zime u planinskim dolinama.
  • J. t. tschusii Kleinschmidt, 1907. - Južna Evropa: Korzika , Sardinija , Italija i istočna obala Jadrana , moguće i Pirinejsko poluostrvo i Grčka [21] ; zime u Africi.
  • J. t. mauretanica Rothschild, 1909. - planine Atlas na sjeverozapadu Afrike [21] .

Neki istraživači razlikuju crvenkasto vrtloženje od Japana kao zasebnu podvrstu J. t. japonica , koja ponekad uključuje i ptice sa ostrva Sahalin [21] . Međutim, drugi autori smatraju J. t. japonica i J. t. sarudnyi samo manifestacijama kliničke varijabilnosti nominativne podvrste i J. t. chinensis , motivirajući svoj stav činjenicom da u oba slučaja postoje pojedinci koji su vrlo slični ili identični europskim [8] .

vidi takođe

Bilješke (uredi)

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Popis ptica Ruske Federacije. - M.: KMK, 2006.- str. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Petojezični rječnik imena životinja. Ptice. Latinski, ruski, engleski, njemački, francuski / ispod ukupno. ed. akad. V.E.Sokolova . - M .: Ruski jezik , RUSSO, 1994.- str. 198.- 2030 primjeraka. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. Richarz, Steinbach, 2001
  4. 1 2 3 Sauer, p. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ryabitsev, str. 347-348
  6. Ivanov i dr., Str. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, p. 228
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Malchevsky, Pukinsky, p. 213
  10. 1 2 Stepanyan, str. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . British Birds . ARKive. Pristupljeno 7. novembra 2009. Arhivirano 10. aprila 2012.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, str. 25-28
  15. ^ Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки